In cautarea cafelei perfecte sau cum sa prepari un espresso

Publicat: apr 11, 2016 | Autor: Lucian | Categorii: Culinar

Espresso este o bautura pe baza de cafea, concentrata, pregatita la un aparat special numit Espressor. Espresso are o aroma intensa si a fost pregatit pentru prima oara in Italia, numele provenind de la timpul rapid de preparare.

Ceea ce nu se stie este ca de fapt espresso nu este "tare" ci contine de fapt mai putin cu 18% cofeina fata de alte metode de preparare. Ceea ce diferentiaza espresso este gustul si concentratia de arome puternice si de uleiuri volatile din cafea care ii dau acea intensitate.

In cautarea cafelei perfecte sau cum sa prepari un espresso

Combinatia ideala sau reteta perfecta consta din 7-8 grame de cafea prin care trebuie sa curga apa la 88-92 ° C, presiune de 9 atmosfere in fix 25 de secunde pentru a obtine 30 ml de lichid magic. Simplu? :-) La final trebuie sa aiba acea crema maro inchis, tigrata, de 2-3 mm care trebuie sa se pastreze timp de 2 minute. Se si recomanda ca espresso sa se consume imediat.

espresso

Acum, haideti sa vedem cum am ajuns sa prepar acea bautura magica acasa. Toata nebunia a inceput cand vechiul espressor a incetat sa isi mai faca treaba si s-a ivit necesitatea unei noi achizitii. Si, ca orice achizitie in familie, am inceput sa fac un research. Culmea e ca am gasit un topic pe Softpedia unde am inceput sa citesc...si am continuat....timp de doua saptamani! Topicul acela s-a tranformat in Forum si Blog de sine statator dedicat acestui hobby (boli, manii...cum vreti sa ii ziceti), si anume Espressoman

Am sa va scutesc de toate argumentele contra legate de: cafeaua din comert, espresoarele de plastic, automate, aparatele cu pastile, etc... Toate acestea sunt pur si simplu demolate de cei prezenti pe acele forumuri.  Scopul articolului este sa sintetizeze pe scurt cum se poate obtine un espresso perfect acasa.

Concluziile mele, dupa cele cateva saptamani de studiu au fost ca aveam nevoie de cele de mai jos (in combinatie):

  • Obligatoriu: Cafea proaspat prajita! Boabe. Din fericire au aparut in ultimul timp tot mai multe prajitorii de cafea, atat in Bucuresti cat si in tara. Le gasiti pe google sau pe forum. Eu am ramas fidel Sarkis Cafe. Preturile sunt undeva la 25-40 de lei pentru 250 de grame (se vinde vrac) deci comparabil cu o cafea de "brand" din supermarket, insa vorbim despre cu totul alt lucru.
  • Espressor manual. Eu, intr-un buget de circa 2000 de lei am ales Lelit 41TEM. Au aparut si in Romania, diferite modele, inclusiv unele mai noi.
  • Rasnita electrica. Intr-un buget minim (8-900 lei) am optat pentru Ascaso Mini 2. Isi face treaba cu brio. Sau puteti opta pentru un Espressor Lelit cu rasnita incorporata. Important e ca rasnita sa fie stepless (adica nu cu rotita de reglaj cu trepte).
  • Tamper de 57 mm (nu e musai sa fie Lelit, dar e importanta dimensiunea). Pe forum gasiti entuziasti care le pot face la comanda, la milimetru si un pic mai ieftine.
  • Un pic de teorie si practica legate de gradul de rasnire si tampare astfel incat espresso sa iasa in combinatia ideala descrisa mai sus.

espressor

In rest, odata ce veti simti gustul, nu veti mai putea inghiti altceva.

Comentarii (0)

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Trebuie sa va logati ca sa puteti adauga un comentariu

Vizualizate recent

Nici un produs